De kappersbranche zit al een tijdje met de handen in het haar. Het klinkt in eerste instantie misschien als een slechte woordgrap, maar het kapperstekort vormt momenteel een groot probleem voor eigenaren van kapperszaken. Niet alleen is er een grote nood aan haarstylisten in salons, ook kappers in opleiding zijn er veel te weinig. Steeds minder vaak kiezen jongeren voor dit beroep, terwijl het aantal kapsalons in Nederland alleen maar is gestegen.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het kapperstekort. De hierboven genoemde daling van het aantal kappers in opleiding, maar ook andere factoren spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van de coronaperiode die we nog helemaal niet zo lang geleden doormaakten met zijn allen.
Invloed van lockdowns tijdens corona Sinds 2020 zijn veel kappers overgestapt op andere beroepen. Haarstylisten kwamen in de knel omdat zij hun werk niet konden doen tijdens de lockdown periodes. En er moet natuurlijk wel geld in het laatje komen, dus gaat men op zoek naar alternatieven. Helemaal niet onlogisch, maar het heeft wel grote gevolgen voor de branche als steeds meer kappers hun schaar neerleggen.
Bovendien kiezen veel haarstylisten er tegenwoordig voor om thuis te knippen in plaats van in loondienst bij een salon. Sterker nog: bijna de helft van alle Nederlandse kappers werkt als zelfstandige. En dat is ook niet zo gek: als thuiskapper kun je goed geld verdienen en het biedt veel vrijheid. Er zitten echter ook nadelen aan het thuis knippen. Even overleggen met een collega zit er niet in en je hebt ook geen professionele kappersstoelen tot je beschikking. Het is een beetje roeien met de riemen die je hebt. Daarnaast zul je om je eigen gezondheid moeten denken en moet je heel veel zelf regelen. Ook de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) ziet hierin een risico, omdat leerling-kappers toch echt in kapsalons opgeleid moeten worden. "Als iedereen voor een thuiskapper kiest, verdwijnt de kapper van morgen." Een eerlijke oplossing zou zijn dat thuiskappers aan dezelfde strenge regels moeten voldoen als salons.
Grote personeelstekorten in alle branches Een tekort aan personeel is helaas in geen enkele branche een uitzondering op dit moment. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt iets lijkt te stabiliseren, kampen vrijwel alle bedrijfstakken nog steeds met personeelstekorten. De grote vraag naar personeel is er echter één waar de kappersbranche al langere tijd mee zit.
Een voorgestelde oplossing voor personeelstekorten is het verschuiven van de focus op diploma’s naar talent, ervaring en toewijding. Maar in het geval van de kappersbranche is het misschien nog wel belangrijker om juist het kappersopleiding aantrekkelijker te maken voor jongeren. En daarbij hoort ook een aantrekkelijk toekomstperspectief als kapper in een salon.
Hogere lonen voor kappers Om het tekort aan haarstylisten in salons tegen te gaan, zal het aantrekkelijker moeten worden om in een kapperszaak te werken. Goede arbeidsvoorwaarden spelen hierbij een grote rol, maar hogere lonen kun je ook niet altijd bieden met onder andere de toenemende energiekosten. Het blijft dan ook een lastig parket voor eigenaren van salons.
Dit jaar verhoogde de FNV de looneis, juist zodat kappers en andere beroepen het hoofd boven water kunnen houden. Een oplossing voor de hoge kosten bij mkb-bedrijven zoals kapsalons ligt volgens het de vakbond bij de overheid. Om ook kapsalons te laten voortbestaan, zal er van daaruit toch echt iets moeten gebeuren.
Ook op zoek naar goede kappers? Het kapperstekort blijft voorlopig waarschijnlijk nog wel even een pijnpunt voor menig kapsalon. Gelukkig zijn er nog best wel plekken te vinden waar enthousiaste kappers staan te springen om een leuke functie bij een gezellige kapperszaak. Op ons platform komen salons en talenten samen. Plaats een vacature online of browse door de profielen van getalenteerde haarstylisten.
Delen
INFO